Sultan Abdullah Al-Mu’tasim Billah, Sultan Negeri Pahang Yang Ketiga

0
2326

Duli Yang Maha Mulia Sultan Abdullah Al-Mu’tasim Billah Ibni Al-Marhum Sultan Ahmad Al-Mu’adzam Shah telah diputerakan pada malam Khamis, 25 Syawal 1296 bersamaan 12 Oktober 1874, di istana ayahandanya dan bondanya Cik Su’ma di Pekan Lama. Baginda merupakan putera yang kelima Al-Marhum Sultan Ahmad Al-Mu’adzam Shah Ibni Al-Marhum Bendahara Ali.

Setelah kemangkatan kekanda Baginda iaitu Sultan Mahmud, Baginda telah dilantik menaiki takhta kerajaan Negeri Pahang. Baginda telah ditabalkan sebagai Sultan Abdullah Al-Mu’tasim Billah Ibni Al-Marhum Sultan Ahmad Al-Mu’adzam Shah pada bulan Mei 1919, di Balairung Seri Istana Seri Terentang, Pekan dengan penuh istiadat.

Kegiatan seni dan budaya seperti joget dan gamelan sangat giat diadakan ketika pemerintahan Baginda berikutan minat yang mendalam Baginda dalam seni dan budaya. Kegiatan sukan dan permainan tradisional Melayu juga sering diadakan seperti lumba perahu, menuba, memburu dan silat.

Duli Yang Maha Mulia Sultan Abdullah telah mangkat di Istana Kuning pada 22 Jun 1932 di hadapan sekalian putera-puteri, saudara-mara dan Orang-Orang Besar Negeri. Al-Marhum Baginda dimakamkan di Makam Diraja Kampung Marhum, Kuala Pahang. Sebelum Al-Marhum Baginda dimakamkan, Yang Dipertua Adat Istiadat Negeri Pahang telah mengisytiharkan perlantikan putera Baginda, Tengku Abu Bakar iaitu Tengku Mahkota Pahang dilantik sebagai Sultan. Duli Yang Maha Mulia Sultan Abdullah Al-Mu’tasim Billah Ibni Al-Marhum Sultan Ahmad Al-Mu’adzam Shah mangkat dengan meninggalkan tiga orang isteri iaitu Che Endut, Che Kalsum bt Abdullah dan Che Wan Chantik bt Wan Mohd Amin dengan sepuluh orang putera dan tujuh orang puteri.

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi negeripahang.com